Izdelki > Knjiga Najboljše z vrha

Knjiga Najboljše z vrha

Pozor, v rokah držite veliko več kot še eno kuharsko knjigo. Tole se bere kot kdo-je-kdo vrhunske slovenske kulinarike, zato ponuja pregled najboljšega, kar njeni zvezdniki zmorejo v tem trenutku – in zmorejo izjemne stvari, ki jih od zdaj naprej zmoremo tudi mi: različni kuharski slogi, ustvarjalna raba dobro znanih sestavin in izvirne kombinacije – vse to zdaj prihaja tudi na naše krožnike. Kuhanje je dejanje ljubezni in s pomočjo prehranskih izračunov, ki so priloženi receptom v tej knjigi, boste za svoje najdražje res lahko kuhali brez slabe vesti. - Boštjan Napotnik, kulinarični pisec

Prof. dr. Tadej Battelino, dr. med., predstojnik KO za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana ob izidu knjige:

Da bomo jedli vrhunsko tudi pri nas doma

Največji slovenski kuharski virtuozi so se prijazno odzvali vabilu prof. dr. Nataše Bratina in z veliko dobre volje in posluha za izjemnost tega kuharskega projekta pristopili k ustvarjanju čudovite kuharske dogodivščine. Vsi tisti, ki si morda ne moremo privoščiti obiska pogosto zelo dragih restavracij, bomo zdaj lahko skušali vse največje dobrote pripraviti doma. Že takoj smo v prednosti tisti, ki vsaj kakšen sadež, zelenjavo ali začimbico pridelamo doma na vrtičku ali na balkonu v glineni posodi, saj so prav sestavine takega izvora v vrhunskih kuhinjah najbolj pogoste. Prehranske sestavine se bomo naučili izbirati preprosto, raznoliko, morda bomo morali poseči tudi po doslej za nas manj poznanih živilih, gnali nas bosta radovednost in odprtost za nov svet harmonije vonjev in okusov. In ob vsem tem bodo naši obroki tudi zdravi, primerni za kronično bolezen, ki nas spremlja v vsakdanjem življenju, ne da bi na to sploh bili posebej pozorni.

Je res mogoče, da bomo pri nas doma jedli vrhunsko, tako kot bi nam v sanjskih restavracijah obroke pripravili največji kuharski mojstri in nam jih, dišeče in slastne, prinašali na mizo lepo oblečeni natakarji – kot v kaki najlepši pravljici iz otroštva? In da bomo ob tem lahko pozabili na zdravstvene težave in omejitve, ki so pogosto postavljene zelo visoko, višje kot kronična bolezen sama? Pomislimo: odkar lakota v naši deželi ni več vsakdanji problem, imamo vedno več težav z obilico cenene hrane, ki je skoraj praviloma nezdrava ali celo škodljiva. Na hitro poteši lačne oči, potem pa nas redi, nam dviguje krvni sladkor, maščobe in pritisk. Ko se sami odločimo, da bomo spremenili naše prehranske navade, ali pa nas k temu spodbudi kronična bolezen, pogosto vidimo samo neprijetne omejitve, ki nam jih zapovedujejo najrazličnejše diete. Kaj pa, če bi na vse to pozabili, če bi jedli samo dobro, zelo dobro, celo vrhunsko, in pri tem, skoraj nehote, jedli tudi zdravo?

In prav v tem je resnična enkratnost kuharice »Najboljše z vrha«. Slovenski kulinarični panteon nam je pripravil preproste in razumljive recepte za največje dobrote, ki so po skrbni analizi naše dietetičarke in zdravnikov tudi zdrave, primerne za otroke in odrasle z najpogostejšimi kroničnimi boleznimi ter za vse, ki prisegajo na kakovostne obroke. Vrhunska kulinarična umetnost in stroka sta se povezali v knjigo, ki nas ob sporočanju kuharskih skrivnosti očara s prekrasnimi fotografijami in skladnim oblikovanjem, tako da se že ob listanju, ko se nam začnejo cediti sline in bi kar takoj stopili k štedilniku in začeli, potopimo v veseli svet sanj in pravljic – ki pa je – za spremembo – povsem uresničljiv!

Prepričan sem, da nam bo »Najboljše z vrha« omogočila vstop v svet, ki ga doslej morda nismo imeli možnosti spoznati. Še več, ta svet čudovitih pogledov, vonjav in okusov bo pripeljala v naše domove, v naš vsakdan, ki bo tako postal bolj odprt, bolj prijazen, lepši in – okusnejši.


Recept za pokušino

Piranski brancin po mediteransko

priporočena porcija: 352 g
kJ/kcal: 1358 / 323
B: 38,7 g
M: 14 g
OH: 10 g
prehranske vlaknine: 2,5 g
primernoza celiakijo

Sestavine
 • 4 fileji piranskega brancina (800 g)
 • 140 g krompirja
 • 1 žlička olivnega olja (7 ml)

Za ribjo osnovo:

 • 25 g korenja
 • 5 g peteršilja
 • 10 g pora
 • 5 g česna
 • 8 g stebelne zelene

Za mediteransko omako:

 • 100 g šalotke
 • 150 g jajčevcev
 • 200 g paradižnikovega konkaseja
 • 10 g kaper
 • čili
 • 1 šopek bazilike
 • sol, poper
Priprava

Ribja osnova:

Iz brancinovih kosti in glav skuhamo ribjo osnovo z jušno zelenjavo.

Mediteranska omaka:

Šalotko narežemo na večje kose, jo prepražimo in dodamo na kocke narezane jajčevce ter še par minut pražimo. dodamo konkase, posolimo in popopramo ter pustimo kuhati dokler voda ne izpari. Dodamo kapre in po želji čili ter zalijemo s 100 ml ribje osnove. Kuhamo, dokler se ne zgosti, ohladimo in dodamo narezano svežo baziliko.

V pekač položimo 2-3 mm debele kolobarje krompirja in jih pečemo 15 minut na 160 °C. Nato nanje položimo brancinove fileje, jih posolimo in nato prekrijemo z mediteransko omako ter pečemo še 10 minut na 230 °C.

 

Recepte so pripravili priznani kuharski virtuozi: 

Veronika Aljančič (Gostilna pri Bizjaku), Tomaž Bevčič (Restavracija Rizibizi), Janez Bratovž (JB Restavracija), Martina Breznik (Hiša Raduha), Vesna Čarman (Gostilna pri Danilu), Uroš Fakuč (Restavracija Dam), Tadej Gašparin (Restavracija Pikol), Alessandro Gavagna (La subida), Uroš Gorjanc, Roberto Gregorčič (Oštarija), Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Borut Jakič (Hotel St. Daniel), Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono), Luka Košir (Gostišče Grič), Ksenija Krajšek Mahorčič (Gostilna Mahorčič), Marko Pavčnik (Pavus - Grad Tabor), Tanja in Leon Pintarič (Gostilna Rajh), Klavdij Pirih (Kendov dvorec), Anita Potočnik (Gostilna Čubr), Tatjana in Boštjan Rakar (Gostilna Rakar), Grega Rozman (Gostilna Lambergh), Mojmir Šiftar (Skipass), Uroš Štefelin (Vila Podvin), Ana Šušteršič (Jezeršek gostinstvo), Nataša in Matej Tomažič (Majerija), Jure Tomič (Oštarija Debeluh), Boštjan Trstenjak (Restavracija Cubo), Bine Volčič (Monstera Bistro), David Vračko (Restavracija Mak), Gregor Vračko (Hiša Denk), Jorg Zupan (Atelje), Slavko Žagar (Gostilna Skaručna).

Založnik

Društvo za otroke s presnovnimi motnjami

Nazaj na seznam izdelkov